fbpx
Pallot2_2

Äänekosken Teatterin pukuja eri vuosikymmeniltä

Työskin Puisto, Äänekoski

Työskintie 3, Äänekoski

29.7.-1.8.2021

Tapahtuma on maksuton.

Äänekosken Teatterilla on jo pitkä historia. Äänekosken Työvänyhdistyksen Näytelmäseura perustettiin 1910, joten mikä onkaan parempi paikka esitellä teatterin pukuja puretun työväentalon kulmilla. Vuonna 1921 perustettiin Äänekosken Työväennäyttämö. Näyttämön johtajaksi pestattin Otto Saari 250 markan palkalla. Ensimmäinen esitys oli Tukkijoella. Tänä vuonna voisi olla  satavuotisjuhlan aika! 


Kun Hannu Holopainen saapui kuluttuurisihteeriksi Äänekoskelle syksyllä 1981, toi hän mukanaan kulttuuridemokratia-ajatuksen: ”Kulttuuri kuuluu kansalle!” Niin alkoi Äänekosken Teatterilla uusi ja uljas aikakausi. Ensimmäisen uuden kauden esityksen valmistelu käynnistyi tammikuussa vuonna 1985. Ohjaajaksi oli valittu Kari Kaijanaho kun hän tarttui Ritva Holmbergin ja Mikko Viherjuuren dramatisoimaan Decameroneen. Tämä hulvaton Boccaccion tarinoihin perustuva näytelmä alkoi elää omaa elämäänsä pienen keskisuomalaisen kaupungin harrastajanäyttämöllä. Nelly Soppi valmisti puvut Holopaisen laatimien suunnitelmien mukaan ja siitä alkoi pitkään jatkunut yhteistyö itse Nellyn ja Pirttimaan Airan kanssa. Decamerone hyväksyttiin Seinäjoen harrastajateatterikatselmuksen ohjelmistoon.
 
Vuoden 1986 keväällä sai alkunsa tapahtumasarja, joka vahvisti Äänekosken asemaa ja mainetta harrastajateatteripaikkakuntana. Maaliskuun lopulla järjestettiin Keski-Suomen harrstajateatterikatselmus Työskillä ja Hotelli Hirvessä. Hankkeen takana oli Keski-Suomen harrastajateatterien neuvottelukunta, joka yhteistyössä Äänekosken kulttuuritomiston kanssa hoiti käytännön järjestelyt. Mukana oli myös läänin taidetoimikunta. Tapahtuma oli menestys. 

Loppu on historiaa. Äänekosken Teatterilla ei ole tiloja missä näytellä, enää ei ole puvustamoakaan! 
Näytteillä on nyt pukuja viidestä näytelmästä aina Decameronesta Äänekoski 2111 -juhlaspektaakkeliin. 

Äänekosken Teatterin pukuja ns. Työskin puistossa, Kautonkadun ja Työskintien risteyksessä. 
Pukuja nähtävillä 29.7.-1.8. 

teatterinpuku