fbpx
Pallot2_2

Leena Jääskeläinen: Paranormaalit Ilmiöt

Suolahden Wanha Asema

Asemakatu 1, 44200 Suolahti

29.7.2021

13:00-17:00

Tapahtuma on maksuton.

Leena Jääskeläinen on ammatiltaan mediataiteilija, animaatioelokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän käyttää usein tuotannossaan tavalla tai toisella dokumentaarisia elementtejä. Teoksia varten tieteentekijät on laitettu animoimaan ja kehonrakentajat eläytymään taidehistoriaan. Viime vuosina Leena Jääskeläisen tuotannossaan on tapahtunut luonteva liukuma litteän pinnan liikkeestä virtuaalitodellisuuden upottavaan unenomaisuuteen. Seuraava taideprojekti käsitteleekin unien ja luovuuden välistä kytköstä!

Teokseen pääset tutustumaan Wanhalla asemalla VR-työpajan yhteydessä torstaina 29.7. klo 13-17 Sauli Niskasen opastamana.

PARANORMAALIT ILMIÖT – PARANORMAL PHENOMENA on kolmesta virtuaalitodellisuudessa koettavasta osiosta koostuva kokonaisuus. Teoksessa dokumentaarinen ääniraita yhdistyy outoon, unenomaiseen ympäristöön. Teosta varten haastatellut kolmetoista ihmistä kertovat niin rakkaudesta kuin raivosta, voimakkaasta kehodysmorfiasta ja syvästä itsetyytyväisyydestä. Tunteet ja kehollisuus ovat kaiken keskiössä.

Teoksen kukin osa on omanlaisensa maailma, jonka elementteihin ihmisten tarinat on liitetty. Estetiikka ammentaa 80-luvun ruiskumaalatuista scifivisioista; elävistä avaruusaluksista, lasikuitukallioista ja sykkivistä kristalleista.

Ensimmäinen osa,  RUUMIISTA IRTAUTUMINEN – OUT OF BODY EXPERIENCE käsittelee kehosuhdetta. Sen ympäristö muistuttaa avaruutta karkkiväreissä. Tunnelma on tarinasta riippuen hilpeä tai haikea.

ITSESTÄÄN PALAMINEN – SPONTANEOUS COMBUSTION, osa II, kertoo voimakkaista roihahtavista tunteista. Raivosta, rakkaudesta, kuolemankaipuusta. Se on luola, jossa kaikuvat merkilliset sävelet. Piilotetusta rubiinikristallihuoneesta löytyy Dorina Owindin omakohtainen, upea, runo ”Shame”.

Kolmas osa, MIELEN VALTA AINEESEEN – MIND OVER MATTER antaa äänen äärikokemuksille. Mikä on hyvin vaikeaa keholle? Entä mielelle? Maisema on merenpohja tuntemattomalla planeetalla vieraine kasvilajeineen. Myös ihmisten tarinat uivat välillä syvissä vesissä.

Paranormaalit ilmiöt on aiemmin nähty MUU Kaapeli -galleriassa Helsingissä maaliskuussa 2020, ja Pesula Galleriassa Sipoossa tammikuussa 2021. Valtaosalle näyttelykävijöistä kyseessä oli ensimmäinen kokemus virtuaalitodellisuudesta.

Työryhmä: ohjaus, käsikirjoitus ja visuaalinen suunnittelu Leena Jääskeläinen; ohjelmointi, animointi ja kompositointi Alex Savander; Äänisuunnittelu ja musiikki Janne Laine; animointi Auli Nikkanen; ohjelmointi Johannes Päivinen; näyttelyrakenteet Marja Zilcher.

Leena Jääskeläinen