fbpx
Pallot2_2

Rainer Paananen

Rainer Paananen (s. 1990 Tikkakoski) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Paanasen pääasialliset ilmaisukeinot ovat installaatio, äänitaide ja valokuva, jota hän lähestyy kokeellisin menetelmin. Hän käyttää valokuvallisessa prosessissaan rakentamaansa yksikielistä instrumenttia, jonka kieleen sivellyt pigmentit iskeytyvät soittamisen aikana valoherkkien materiaalien pintoihin. Syntyy Kompositio nimisiä -valokuvateoksia, joissa musiikki tiivistyy sen kahteen perusmuotoon – hiljaisuuteen ja väriin.

Paananen käsittelee työssään ajan tematiikkaa ja tilallisia aistikokemuksia. Hän on kiinnostunut värähtelystä ja sen kautta syntyvästä äänestä sekä liikkeestä. Paanasen töitä on esitetty ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla.

Hänen teokset ovat olleet esillä paikoissa, kuten Valokuvakeskus PERI (Turku, 2017), Grand Palais (Pariisi, 2018), Gallery TAIK Persons (Berliini, 2018) ja Väre Gallery V1 (Espoo, 2019).

Paananen suoritti kuvataiteilijan ammattitutkinnon Turun AMK:n Taideakatemiassa, jonka jälkeen hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Matti Kivilahti
Mistica
Sami Heikkilä
Kadonnut Manner