fbpx
Pallot2_2

Rainer Paananen

Hoikkassali, Äänekoski

Wessmanninkatu 2, 44100 Äänekoski

26.-31.7.2021

Tapahtuma on maksuton.

Rainer Paanasen yksityisnäyttely Ajan ylle asettuva linja sisältää taiteilijan valokuvateoksia ja installaatioita vuosilta 2017–2021. Minimalismiin ja käsitetaiteeseen peilautuvaa näyttelykokonaisuutta yhdistää ajatukset kokeellisen äänen tuottamisesta, väristä ja muodosta, joita Paananen tulkitsee vaihtoehtoisin työskentelytavoin.

Analoginen valokuva ja sen materiaaliset ominaisuudet ovat oleellinen osa Paanasen taiteellista työskentelyä. Näyttelyssä on esillä valokuvia, joiden tekemiseen hän on käyttänyt rakentamaansa yksikielistä instrumenttia. Soiton aikana instrumentin kieleen sivellyt pigmentit ovat räiskyneet linjoiksi värilaboratoriossa kehitettyjen valokuvapaperien pintoihin. Paananen nimeää nämä teokset Kompositioiksi viitaten sekä asetelmaan että sävellykseen. Teokset ovat kaksiulotteisia visuaalisia esityksiä soitannasta. Näissä musiikki on tiivistetty hiljaisuuteen ja väriin.

Paananen kertoo näköhavaintojen pelkistämisen olevan keskeisessä roolissa ajattelussaan. Vuoden kiertokulun aikana vaihtuvat värit ja kokemukset maiseman äärellä ovat vaikuttaneet värikenttien valitsemiseen sekä Kompositio että Tasku Suorakulmiolle nimisten teosten kohdalla. Esimerkiksi talvisesta järvimaisemasta päätyy Kompositioon taivas, horisontti ja jääpeite, joista jokaista edustaa yksi väri.

Paananen on tehnyt Hoikkassalissa paikkasidonnaisen soitannallisen tutkielman, jossa millimetripaperia on käytetty dokumenttina äänelle ja materialle. Galleriaan on myös installoitu akustinen veistos. Veistoksessa pronssiset soittimen kielet on viritetty käsityönä rakennettuihin tammiosiin.

Rainer Paananen (s. 1990 Tikkakoski) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja valokuvaaja. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Paanasen teoksia on esitetty paikoissa kuten Galleria Bässen (Raasepori, 2021), Grand Palais (Pariisi, 2018), Gallery TAIK Persons (Berliini, 2018) ja Valokuvakeskus PERI (Turku, 2017). Paananen on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Äänekoskella.