fbpx

Jazz palaa heinäkuisiin kesäiltoihin – Ääniä Festivaalin ohjelmassa jo yli 60 esiintyjää

Maailmanmusiikin sävyt kuuluvat kesällä Alizia Lázaron ja Staerna Duon kautta. Ääniä-viikon runsas ohjelmisto levittäytyy myös keskusta-alueen ulkopuolelle.

Ääniä Festivaalin lavoilta löytyy kesällä monipuolinen jazz-kattaus, mutta myös paljon improvisaatiota sekä kansan- ja maailmanmusiikkia. Tästä on kiittäminen Antti Lähdesmäkeä, joka on työskennellyt viime vuodet improvisoidun musiikin parissa ulkomailla ja vastaa nyt festivaalin jazz-ohjelman kuratoinnista.

– Ääniä Festivaalilla ei laiteta raja-aitoja musiikille. Teemme kansainvälistä yhteistyötä, ja koin tärkeäksi, että kansainväliset taiteilijat kohtaavat toisensa Äänekoskella. Tiedä millaista luomistyötä päästään näkemään, kun maantieteelliset rajat eivät ole esteenä, Lähdesmäki iloitsee.

Kansainvälistä tunnelmaa luo sujuvasti eri tyylilajien välillä liikkuva espanjalainen Alicia Lázaro. Lázaron musiikissa yhdistyvät hänen kotimaansa kaikuja laulavat melodiat, syvät äänimaisemat sekä suvereeni, klassisen ja jazzmusiikin rajojen yli liikkuva pianismi. Myös jordanialaisen Nemat Battahin sekä ruotsalaisen Isa Holmgrenin muodostamassa Staerna Duossa kohtaavat lämmin ja eksoottinen, arabialainen lauluperinne sekä kuulas ja avara skandinaavinen kansanmusiikki.

Lähdesmäki kapuaa myös itse lavalle osana Ääniä Collective 2021 -konserttia, jossa päästään fiilistelemään aidosti paikan päällä syntynyttä musiikkia, sillä konsertin inspiraation lähteinä ovat festivaalin tunnelma, esiintyjät, yleisöt sekä Äänekoski.

Perinteisempää jazzia edustavaa, mustan amerikkalaisen musiikin traditiosta kumpuavaa tunteellista ja sävellyskeskeistä materiaalia soittava vibrafonitrio Maan Tila lukeutuu keulakuvansa Mikko Antilan johdolla kotimaisen jazzin kuumimpiin nuoriin nimiin. Kotimaista osaamista esittelee myös kahden kitaran johtama kvartetti Dynamic Dynamic. Yhtyeen rock- ja hip hop -vaikutteinen fuusiotykitys nostattaa viikonlopputunnelman taatusti kattoon!

Yli 60 esiintyjää

Paikallistakaan osaamista ei ole unohdettu. Tällä hetkellä kuudetta albumiaan Sumiaisten sydänmailla, salaisessa sijainnissa valmisteleva Gaspard Oil aikoo vetää kesällä niin eeppisen keikan, ettei sitä kannata jättää väliin. Puhumattakaan Kosken Laulusta, sillä 30 hengen sekakuoro täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

Ohjelmatuottaja Mimi Steffansson iloitsee laajasta koko viikon ajalle levittäytyvästä ohjelmasta. Esiintyjiä on jo yli 60 ja vielä on mahdollista, että muutama saadaan mukaan.

– Ihanaa, että meillä on mukana laajasti eri taiteenlaleja. Olen toiveikas, että rajoitukset hellittävät ja ihmiset pääsevät oikeasti paikan päälle nauttimaan, Steffansson kertoo.

– On hienoa, että olemme saaneet vietyä taidetta oikeastikin muuallekin kuin Äänekosken keskusta-alueelle. Vaikka ohjelma painottuukin loppuviikosta tuttuun paikkaan, Häränvirran rantaan Rantapuistoon.

Musiikin lisäksi viikon ajan saa nauttia myös esittävästä taiteesta sekä erilaisista näyttelyistä ja työpajoista. Äänekoskelaislähtöisten Venla Kaasisen ja Ville Koskivaaran näyttely Pinnan tuntuma tarkastelee keskisuomalaisia vesistöjä lähietäisyydeltä. Kotiseudun vesistöt näyttäytyvät Kaasisen filmivalokuvien ja Koskivaaran matkapäiväkirjoihin sekä Kaasisen valokuviin perustuvien runojen kautta uudessa valossa. Suolahden Kamerat puolestaan pystyttää näyttelynsä Suolahden Wanhalle Asemalle.

Sovinnaisuuden ja traditioiden rajoja sen sijaan rikkoo hämeenlinnalainen, vastikään kuvataiteen maailmaan astunut nuorimies, joka kantaa nimeä Tuhma Herne. Huhupuheiden mukaan karvaista taiteilijaa kannattaa tulla katsomaan kauempaakin.

Koko ohjelmisto löytyy festivaalin Ohjelma-sivulta Lisää ohjelmistoa julkaistaan kevään ja kesän aikana. Ääniä Festivaalin ohjelmisto pidetään pääosin maksuttomana yhteistyökumppaneidemme avulla.

Musiikki: Duo Kaitajärvi, Pasi Hanhisalo, Gaspard Oil, Isä ja Poika OY, Jori Mäenpää, Kaita Isäri Seppälä, Kellari Kostaa, Kolmas Aalto, Kosken Laulu, Kurkiaura, Pihla Heikintytär, Sauli Niskanen, Ville Koskivaara, Äänekosken Laitakaupungin Orkesteri, SeElää!, Maan Tila, Staerna Duo, Alicia Lázaro, Dynamic Dynamic, Aaro Laitinen Quintet, Antti Lähdesmäki Trio, Ääniä Collective 2021, Isa Holmgren

Näyttelyt ja työpajat: Suolahden Kamerat -näyttely, Venla Kaasinen & Ville Koskivaara, Tuhma Herne

Ääniä Festivaali on uudenlainen monitaidefestivaali, joka järjestetään Äänekoskella 26.7.–1.8.2021. Festivaalin ohjelmisto koostuu musiikkiesityksistä, näyttelyistä ja työpajoista sekä esittävästä taiteesta. Tapahtumaa järjestävät paikalliset Kulttuuri- ja mediaosuuskunta Pukkimäki Osk ja Äänekosken rockmusiikin yhdistys Ärmy ry. Äänekosken kaupunki on tapahtuman pääyhteistyökumppani vuonna 2021. Ääniä Festivaali toimii voittoa tavoittelemattomasti ja kestävän kehityksen periaatteita vaalien.

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Uutiset

Näyttelyillä odottomaton suosio – kiinnostaisiko kierros virtuaaligalleriassa?

Ääniä Festivaalin taidenäyttelyt houkuttelivat huikean määrän käyntikertoja Äänekoskella ja Suolahdessa. Nyt kolmea galleriaa pääsee tutkiskelemaan myös virtuaalisesti. Viikon 26.7.-1.8. aikana Äänekoskella oli mahdollisuus nähdä jopa parisenkymmentä näyttelyä paikallisilta ja vierailevilta... →

Vastaa yleisökyselyyn – voita taidetta!

Ensimmäistä kertaa järjestettyä Ääniä Festivaalia vietettiin ympäri kaupunkia ja kylätaajamia 26.7.—1.8. Äänekoskella. Vastaa tapahtuman yleisökyselyyn ja osallistu taidearvontaan. Seitsemänpäiväinen monitaidefestivaali kutsui katsomaan kotipaikkakuntaa uusin silmin ja tutustumaan tehdaskaupunkiin taiteen ja... →